Geboren worden is een levenservaring

Geboren worden is een levenservaring. Bevallen doe je, maar geboren word je. Baby’s staan nog zo dicht bij hun geboortebeleving, dat deze ervaring van grote invloed is op hun leven. De buikperiode, geboorte en eerste levensmaanden hebben invloed op de belevingswereld van de baby en het gedrag dat daaruit voortvloeit.

Stel je voor dat je geboorte vreselijk snel ging, zo snel dat je nagenoeg geen tijd kreeg om je aan te passen aan de veranderingen. Voor je het weet was je uit de buik van je moeder, werd je blootgesteld aan ongedempte geluiden en een grenzeloze ruimte. Wat zou dat betekenen voor alle situaties daarna, die terugvoeren naar dit moment?

Ervaringen die een kind opdoet hebben invloed op zijn ontwikkeling; de tijd in de buik, zijn geboortereis, de eerste uren, contacten met mama en papa, pijn, momenten van koestering, ongemak of ontspanning.  De wetenschap die zich met deze periode bezig houdt noemen we pre- en perinatale psychologie.

Geboorte-ervaringen kunnen helpend of belemmerend zijn. Wanneer een geboorte pijnlijk was, heeft het tijd nodig om te helen. Als een geboorte overweldigend snel was, kan liefdevolle nabijheid van ouders helpen om weer tot rust te komen. Een positieve geboorte kan bijdragen aan een kalm en ontspannen begin. Baby’s kunnen geboorte-ervaringen laten zien in hun gedrag, tot weken,  maanden of zelfs jaren na de daadwerkelijke geboorte.

Dat de meeste mensen zich niet actief kunnen herinneren hoe hun er leven uit zag toen hij/zij een baby waren, wil niet zeggen dat die ervaring geen invloed meer heeft. Bij baby’s is het rechterbrein iets dominanter ontwikkeld dan het linkerbrein. In de rechterkant zitten gevoelens, geluidsherkenning, verbondenheid, patroonherkenning. Bovendien zorgt dit gedeelte van het brein ervoor dat de baby ‘globaal’ kijkt, luistert en ervaart. Hierdoor wordt de baby niet overstelpt met allerlei gedetailleerde prikkels en informatie. Omdat hier de ervaringen worden opgeslagen die vooral worden ‘vertaald’ naar gevoelens, patronen en grote lijnen, kan je er geen gedetailleerde, feitelijke beschrijving meer van geven. Het is dus meer een globale herinnering die voornamelijk tot uiting komt in lichamelijke reacties: trillen, een warm gevoel, zweten, een verhoogde hartslag, vlinders in je buik of kronkels in je hoofd. Het is dus niet zozeer de vraag: heeft de geboorte invloed, maar hoe heeft de geboorte invloed?